menopoz-beslenmesiMenopoz kadınların yaşamında önemli yer teşkil eder. Menopoz sonrası dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Menopoz döneminde, hormonal düzensizliklere bağlı olarak vücuttu fiziksel ve fizyolojik semptomlar görülür. Bu değişimler ileriki dönemlerde kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Diyetisyen tarafından hazırlanan uygun beslenme programı, oluşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesini ve tedavisini sağlayacak, kişinin yaşam kalitesini artıracaktır.

Menopoz döneminde, sebze, meyve ve posa tüketimi artırılmalı, kalsiyum, içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Bunun yanında tuz tüketimini azaltıp, sıvı tüketimini de artırmak gerekir.

Menopozda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; ideal vücut ağırlığının sürdürülmesi, kemik ve kalp sağlığının korunması, diyabet, kanser riskinin azaltılması ve menopozdaki sorunların en aza indirilmesini sağlar.

Menapozon dışında; adet öncesi sendromlar, polikistik over sendromu gibi olgular, kadınların vücut kompozisyonlarını, iştahlarını, vücut ağırlıklarını ve yaşam koşullarını oldukça etkileyen durumlardır.

Adet Öncesi Sendromu; aşırı şişkinlik hissi, ödem, tatlı krizleri, meme hassasiyeti, baş ağrıları ve yoğun stres ile kendini gösterir. Karakterize adet döneminden yaklaşık bir hafta önce başlayan ve adet döneminin başlangıcından üç dört gün sonra son bulan bir sorundur. Adet öncesi sendroma karşı diyetisyenle yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan beslenme programını uygulamak sorunları çözebilir.

Polikistik Over Sendromunda; kan şekerinde dengesizlikler, cilt sorunları, şişkinlik, adet düzensizliği ve kan lipid profilinde değişimler oluşur. Kişi yoğun açlık hissi ve iştah nedeniyle aşırı beslenme eğilimi gösterir. Kan şekerinin dengelenmesi, kilo kontrolü ve sağlık risklerinin en aza indirilmesi için kişi mutlaka diyetisyenle görüşmeli ve onun hazırlamış olduğu beslenme programını uygulamalıdır.